Friday, June 22, 2012

Mc ~ SaKiT

♕Assalamualaikum♕

Aku ambik Medical Leave [MC] selama dua hari ni.. Ermm napa aku ambik coz aku diserang penyakit.. Penyakit yg xla seruis sangat tp mau jua ambik 2 hari coz aku xmau kecantikan ku berkurangan di mata org lain.. hahaha.. Juz Kidding ~ Actually aku dapat sakit mata.. Bukan yg biji mata jadi merah tu.. Ni yg ada bengkak n bernanah kat kelopak mata.. Alaa org pngil ketumbik.. Entah la apa nama dia.. Ermm Sakit juak la.. Tp da g jmpa doktor..  Bnyk Ubat Doktor bg.. Ermm mkn je la.. 

Mitos : Mata Ketumbit Kerana Mengintai…Realitinya?
Sumber : Selangor2u

Setelah GOOGLE di lakukan terjumpalah fakta mengenai penyakit ni.. 

Sebenarnya penyakit ni sejenis keradangan pada kelopak mata yg menyebabkan jangkitan kuman. Selalunya bakteria ini akan membiak di akar bulu mata yang memyebabkan bengkak. Antara faktor-faktor yang boleh menyebabkan kelenjar minyak tersumbat ialah :
  • Tekanan
  • Pertukaran hormon
  • Mengguna peralatan solek yang sama buat satu jangka masa yang lama atau yang telah dijangkiti oleh bacteria
  • Diabetis
  • Kandungan lemak yang tinggi dalam badan
  • Kekurangan vitamin dalam badan
Cara Merawat Ketumbit:
  • Penggunaan ubat titis antibiotik yang harus diletakkan ke dalam mata bagi merawat jangkitan kuman
  • Pembedahan kecil.
  • Menuam mata dengan kain yang direndam dalam air suam untuk mengatasi penyumbatan pada kelenjar di kelopak mata dan dilakukan sebanyak 3 kali seminggu. (untuk ketumbit jenis kedua)
Untuk Maklumat Lanjut : Selangor2u


Jom main game The Amazing Spider-Man. Boleh menang percutian ke Australia & hadiah edisi terhad!

6 comments:

Pecinta pink^^ said...

semoga cepat sembuh:)

echaRierie said...

bha..smoga cpt sembuh :D

Nurulee said...

Mmg perit lah sakit mata ni T__T Hope you'll get better soon.

http://thenurulee.blogspot.com/2012/06/aku-penat-jadi-athlete.html

✿Cik Suer✿ said...

@Pecinta pink^^ & @echaRierie: TQ So much dear ~ Ok da skrg ^___^

✿Cik Suer✿ said...

@Nurulee: Tu la.. memang xdpt buat apaI tym ni.. Tp Alhamdulillah skrg da ok ^____^

✿Cik Suer✿ said...

@Nurulee: Tu la.. memang xdpt buat apaI tym ni.. Tp Alhamdulillah skrg da ok ^____^