Sunday, March 18, 2012

Kesedihan ~ Kegembiraan

♕Assalamualaikum♕

Hallow.. Allow.. Allowww... Berjmpa lagi di warkah kali ini... Lamanya x hapdet kan.. Ya loo.. bizy ~ buzy ~ and busy sesangt.. Last hapdet ari tu pun bln lepas kan.. Tym nak g KK.. Skrg da sampai da ni.. and da start intersip selama sebulan... Dalam tempoh tu bnyk sngt perkara pahit dan manis yang ku rasakan ketika berada di UMS ni.

13hb February 2012 adalah tarikh dimana ku mendaftarkan diri selaku apprentice di UMS. Pembahagian jabatan dilakukan dan ku mendapat di Jabatan IPMB. “Jabatan apakah IPMB ini” monolog  dalam diriku. KawanII memberitahuku, “IPMB adalah Institut Penyelidikan Marin Borneo..  “ Wauu MARIN !! sukanya.. Kompem ariII tengok ikan besar dalam Akuarium UMS tu. Tapi apakah kejaku di sana sebenarnya? Adakah mengira ikan dalam akuarium itu?? sebab course yg ku ambik dulu adalah Eko Finance.. So dlm fikiran hnyalah mengira ikan dlm akuarium itu.. Best juak tu kan.

“Pemandagan yg plg aku sukai adalah dasar laut. Jadi sesuai sngt lah MARIN dengan diriku ni.. “  sekali lg monolog dalaman ketika kami semua dibawa mengelilingi seluruh UMS. Tidak sabar rasanya hendak berada di sana. Ok ! setelah selesai Tour around UMS, ku dan kawan baru ku Zila and Ekin yang samaII dapat di jabatan yang sama dengan ku berangkat ke IPMB, tempat yang paling jauh dalam UMS.. Naseb baik ZIla ada bawa kereta, so takda masalah lah nak g sana..  

 

Dalam pukul 11am kami (Aku, Zila & Ekin) sampai sahaja disana dan kami mencari Pn. Kasyfee untuk mendaftarkan diri di jabatan ini. Tetapi Pn. Kasyfee amat busy menguruskan pendaftaran post-graduate sehinggakan kami terpaksa menuggunya sehingga pukul 4:00pm. Dalam waktu itu, bnyk sngt aktiviti kami lakukan, jejalan ke Lebry UMS, makanII, and pling best adalah tido di surau.. Wauu best tak?? Hahahaha..

4:00pm kami berjmpa dengan Supervisor kami Dr. Annita dan dibawa ke pejabat Pengarah IPMB iaitu Prof Dr.Saleem Mustafa. Prof menerangkan secara ringkas mengenai IPMB dan kami di tempatkan di bahagian Hatceri Udang. “Hatceri Udang?? Apakah tempat itu?? Bukan di akuarium ka??” Sesi monolog bermain lagi dalam benakku.. Setelah diberitahu secara terperinci oleh Dr. Annita tentang hatceri ni ku mulai faham sedikit demi sedikit.

 

Banyak sangat pengalaman yang aku belajar di sana semuanya tentang sains. Tentang penjagaan udang, pembiakan udang dan ketam. Memang seronok berada di sana. Tapi ada sesuatu yang menggangu fikiranku sehinggakan hariII ku ketika ku berada di jabatan itu adalah hari STRESSku.. Setiap kali balik rumah ku akan stress sndriII sehinggakan kawankuII disekelilingku berasa benda yang sama.. Ku bertekad cemerlang untuk berpindah ke jabatan lain. Ku teda alasan untuk berpindah sehinggakan ku mendapat satu penyakit iaitu Dermatitis Allegry iaitu gatalII pada badan dan doctor mengalakkan ku untuk berpindah ku jabatan lain.

Selama ku berada dalam keadaan yang terumbang ambing semua kawanII ku bnyk membantuku. Aziza adalah kawan yang ku boleh berasa tenang ketika bersamanya. Kasmah adalah kawan yang selalu mendengar rintihan dan tangisanku. Yulie pula yang ku sangkakan melarikan diri tetapi telah membantuku dari belakang dengan menguruskan pemindahanku ke jabatan lain. Terima kasih kawanIIku.. kamu lah sahabat sejatiku.. Aku sayang kamu..

♥ Kamu The Best SayangII Ku ♥

8hb March 2012 Dr. Annita mengumumkan permohonan pemindahanku telah diluluskan dan ku ditempatkan di Jabatan yang sangatII aku minati.. Apakah Jabatan itu?? Kita tunggu next warkah.. Ngeeee ^_____^


 
*Muka kebahagian ~ Hilang Stress ~ Yehaaaa *


✿ Da BaCa DroP La KoMeN Ye KengKawaN ✿

www.tips-fb.com

3 Org nGah Membebel²:

Anonymous said...

yaii mo juga d tunggu d next warkah ka :p

inda kesabaran suda mengetahui luahan bloger nie hehe... ^_^

sabar e2 akhirnya membeerikan kesenangan :)

@Mr.Jun ( lupa dah blogger dy :p )

✿Cik Suer✿ said...

@Anonymous:
Nahh tula lupa suda ID blognya.. nemoo update kan.. baru tau.. :p
Hehehe sabar itu separuh dari iman.. Ngeee ^__^

[sutera kasih] said...

jauhnya di marin lg tu..huhu
apapun, suda jgk kan ko dpindahkan jbtn..ok la tu syukur :)

kirim slm mommy kasmah & jijah :)